Безспорен фаворит на България в хандбала е „Етър-64

    Хандбалът е популярен спорт на стария континент, но не може да се гордее с особена популярност у нас. Негови основатели са германски експерти по физическо възпитание. Те съчетали две игри – рафбал и кионингбергсбал. Всичко това се случило в началото на ХХ век. Спортът се разпространил в Норвегия, Дания, Швейцария, а след това в централноевропейските страни.  Все по-популярна става играта в Испания, където имат свой собствен вариант на хандбала, наречен „Баски Пелота“. И ирландците са проявили оригиналност в така наречения „Келтски хандбал“.

    Какви са предимствата от практикуването на този спорт? Той ви позволява да изгорите много калории. Той увеличава координацията на линията око – ръка. И най-важното – хандбалът е колективен спорт в пълния смисъл на думата. Нападате и се защитавате като едно цяло – „един за всички и всички за един“.

    Тази впечатляваща с динамиката си игра е олимпийски спорт от олимпиадата в Берлин, провела се през 1936 година. Жените се състезават за първи път на олимпийските игри през 1976 година в Монреал.

    Безспорен фаворит в България е хандбален клуб „Етър-64“ – 8 пъти шампион на страната за жени – през 2002, 2004, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 и 2014 година. Десетократен носител на купата на България.

    Клубът е основан през 1964 година и негов пръв председател е Тодор Банковски. Поддържа всички възрасти в женското направление. От 1967/1968 година представителният му отбор влиза в елитната А група и оттогава до днес играе в нея без прекъсване.

    Първото си отличие  - купата на България, „Етър-64“ печели през 1997 година. Запазва ореола си на абсолютен шампион гадини наред.

    2002 година е най-успешната за клуба. Великотърновки печелят купата и за първи път стават носители на най-ценното отличие – шампионската титла на България, като не допускат нито една загуба в първенството. В европейските клубни турнири“Етър-64“стига до четвъртфинал за „Чалъндж къп“ и след пълно равенство с португалския „Жил Инес“ само по-малко отбелязаните голове на чужд терен то лишават от участие на полуфинал.

    През следващите години етърки старателно подреждат шампионските купи в богатата си витрина. Години наред отборът не допуска загуба и е безспорен носител на златото в България.

    Момичетата и девойките младша и старша възраст, възпитанички на Спортно училище – град Велико Търново, продължават традициите на клуба и са шампиони на страната. ХК „Етър-64“ няма конкуренция в женското направление на хандбала в България.

Димитрина Томова – IХ клас

Спортно училище- град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново