Финална битка между „Етър” Велико Търново и „Чардафон” Габрово

    Играта между двата отбора беше много емоционална. Съперниците излязоха още на загрявката с хъс и нагласа за победа. Резултатът за великотърновските футболисти е много важен, защото при победа ще напреднат с едно място в класацията.

    Мачът се игра в Габрово на 31 май 2014 година, в проливен дъжд.

   Много хора казват, че футболът е загуба на време и пари, но всъщност това е една игра, която те учи на респект към противника, на дисциплина, търпение и честност.

   „Чардафон” е редовен и труден противник на „Етър” и много по-добър от предходния - Троян, който болярите разгромиха с 3:0.

   Мачът стартира спокойно, със задържане на топката от двата отбора на хлъзгавия терен, но с течение на времето габровлии започнаха да играят дефанзивно, докато лилавите се впуснаха в атака. Имаше доста напрежение и „борба” между треньорите, които не спираха да напътстват освоите момчета. „Етър” полека заспа в половината на „Чардафон” с прекрасни подавания и перфектни индивидуални решения. Момчетата от Търново стигаха до вратата, но не успяваха да отбележат попадение. Подгизналият терен, с малки размери, не позволяваше на гостите да разгърнат играта и да демонстрират физическите и тактическите си умения. Финалният пас... това липсваше.

    В този момент треньорът на Велико Търново знаеше какво точно да направи. Понеже в атака бяха Георги Денев отдясно, на върха – Мехмед Мехмедов, а отляво – Иван Димов, наставникът реши да размени местата на Димов и Мехмедов. Така етърци стигнаха до гол. Търновци атакуваха, от дясната страна топката достигна до Денев, който запази спокойствие, успя бързо да се ориентира и да подаде на открилия се в нападение Иван Димов, който с невероятна скорост се озова на стрелкова позиция и отпрати мощен удар към вратата на противника. Това извиде „Етър” напред.

    След почивката „Чардафон” разчиташе на подкрепата на публиката. Тя успя да влее сили на своя отбор и след контраатака габровци изравниха резултата 1:1.

    Точно в този момент се наложи „Етър” да покажат класа. След изравняването те се впуснаха в непрестанна атака. При поредната вътрешният халф Денислав Йорданов направи страхотен изстрел, но топката се приплъзна по горната греда. Атака, атака, атака... Това беше мисълта на всеки играч на „Етър” – удари, извеждащи подавания, какво ли не направиха, но топката не влизаше и не влизаше. Почти всякакви надежди бяха изгубили виолетовите, докато не се стигна до корнер. Изпълни го Георги Денев и Кристиян Христов забележително вкара топката във вратата за 2:1.

    „Етър” доказа, че може да бъде добър, стриктен и тактически отбор.

    Макар и трудна, с малка голова разлика, отборът от Търново успя да грабне тази победа. В момента се питате: защо ТРУДНА? Защото липсват двама много ценни играчи – капитанът Валентин Кенаров и нападателят Христомир Дончев. Първият, който винаги поддържа духа на отбора, в миналия мач бе наказан заради гнева си, а за този му се случи инцидент с крака. Вторият претърпя операция на коляното и страшни болки, след като беше фаулиран на срещата с Белене.

    Треньорът Емил Георгиев коментира играта на своите момчета: „В края на сезона постигнахме една рутинна победа, която е предпоставка за положителни емоции през паузата. Отборът  ни не игра на пълни обороти. Бавното движение в защита и нападение се дължеше на умората, натрупана в последните месеци. Доволен съм единствено от отиграването на статичните положения пред вратата на домакините, при които заучените изпълнения работеха. Можем да отбележим и изключително коректната игра на съперниците. Все пак хубавото е, че спечелихме победата. Тя е стимул за по-нататъшната ни работа и успешен завършек на сезона. Класирането ни пред всички отбори от нашата област показва, че в „Етър” се работи сериозно и клубът е водещ в региона.”

  Иван Димов – ученик от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

2013. Спортно училище - град Велико Търново