Навършват се 123 години от създаването на баскетбола

    Дъждовете са причината за появата на баскетбола. През декември в далечната 1891 година д-р Джеймс Нейсмит, учител по физическо възпитание в колежа Спрингфилд, Масачузетс, е карал учениците да спортуват в дъждовните дни. Така той измислил игра, която да натоварва състезателите физически и да се играе в зала. Окачил кошове на 305 см и написал 13 базови правила на новата игра. Организирал първия баскетболен мач в салона на колежа, където в момента се намира Баскетболната зала на славата, кръстена на създателя на великата игра.

Легендарният български рефер Артеник бе приет в „Залата на славата” на ФИБА. Българският съдия е един от 11-те , които влизат в клас 2009. Той е вторият почетен българин след Ваня Войнова, която бе приета посмъртно на 1 март 2007 година в един клас с легендарния Бил Ръсел. Единственият български рефер, ръководил финал на олимпийски игри в Мюнхен през 1972 година, бе обявен за един от 5-те най-добри рефери на Евролигата за последния половин век.

    Първите кошове са били дървени, игрището наполовина на сегашното, а скоро след изиграването на първия официален мач са се утвърдили отборите по петима състезатели. Новият спорт набира скорост като колежанска дисциплина. Умножават се лавинообразно отбори и състезатели.

    Международната федерация по баскетбол /ФИБА/ е основана през 1932 година и първите и членове са Аржентина, Чехословакия, Гърция, Литва, Португалия, Румъния и Швейцария. Баскетболът става олимпийска дисциплина през 1936 година, когато в Берлин се играе първият турнир.

    Целият свят обича баскетбола – създадени са 213 национални федерации и първенства.

    Високи хора са състезателите в баскетбола, защото кошът е на цели 305 см височина, но не са изключение и ниските играчи. Лилипутът в този спорт е Мъгси Бъгс със своите 160 см, но е впечатлявал с изключителната си бързина и координация. Изненадващо гигантът в баскетбола е китаецът Яо Мин – 230 см. В днешно време ръстовите играчи не са рядкост, но като представител на ниските идва един изключителен атлет с ръст 174 см на име Нейт Робинсън и прескача хора с ръст 218 см.

    Правилата в баскетбола са много строги и затова играта е толкова динамична. Отборът има право да атакува 24 секунди. Ако се забави и секунда, топката се връчва на противника. Тимът в нападение има 8 секунди да мине центъра, иначе топката се отнема. В нападение човек от нападащия отбор няма право да стои повече от 3 секунди в наказателното поле, защото отборът губи притежанието на топката. След дрибъл или пас на състезателя е позволено да направи 2 крачки, преди да стреля към коша или да подаде топката. Ако играчът направи повече от две крачки, топката преминава в противниково владение.

    Има два вида нарушения – лични и отборни. При личните след максимално допустимите 5 фаула състезателят спира участието си в играта. При отборните след петото всяко следващо нарушение води до 2 наказателни удара за противниковия отбор.

    Пет са и позициите в баскетбола. Пойнт гардът обикновено е най-ниският и бърз играч. Атакуващият гард трябва да има добра стрелба от средно и далечно разстояние, лекото крило от близко и далечно. Задача на последния е да пробива към коша. Стрелбата от близко разстояние, както и играта с гръб към коша, е привилегия и отговорност на тежкото крило. Най-високият на игрището е центърът и неговата задача е да отбелязва точни попадения.

    Размерите на игрището са сравнително малки за ръста и дългите крака на играчите – 26 на 14 метра. Това определя динамиката на срещите, които се играят на 4 четвъртини, продължаващи в Америка по 12 минути, в Европа по 10.

    Баскетболът е атрактивна, скоростна и борбена игра. Победа носят бързата преценка, интелектът и точността.

 

Радостин Папазов – ученик от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново