Китайците са измислили и футбола

    Кога и къде всъщност започва играта? Много източници се съгласяват, че родното място на футбола е Китай. От писмени доказателства се установява, че организирана дейност, наподобяваща футбола, се появила ІІ век пр. Хр., при царуването на династията Нап. Войниците от китайската армия ритали топка към малка мрежа. Доказано е също, че е съществувало определено място за играта „ритане на топка\” в Киото, Япония.

    Прилика с днешния футбол може да се открие в играта на древните гърци и римляни. Отборите в това далечно време са се състояли от 27 играчи.

Началото на великия спорт трябва да търсим в дълбока древност. Първобитните хора със сигурност са играли футбол.

    Безспорно Великобритания е мястото, от което започва съвременната игра. Футболът е известен сред повече хора от началото на VІІІ век. Великобритания и Шотландия заедно се считат за основателите на организирания спорт.

    В днешно време футболът се играе с много страст и ентусиазъм. В началото се е играл яростно – почти равносилно на война. В името на честта, смелостта и мъжеството. Той е бил използван като средство за уреждане на спорове между врагове. Има данни, че през Средновековието градове са си съперничили, като по време на играта се хапели, ритали и дори разрязвали кожата на противниковите играчи. Нямало закон, който да спре яростта на противниците.

 
Във Ватикана папата благославя Феновете подкрепят любимия отбор

      Желанието и страстта превръщат футбола в най-популярната съвременна игра и може би само папата може да събере повече хора на площада в сравнение с хилядите привърженици по стадионите.

 Димитър Илиев – ученик от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново