Борбата е по-стара от Троянската война

    Вечен е стремежът на човека за надмощие и победа. Като спорт борбата е вид физическо съприкосновение между двама души, при което всеки се опитва да установи контрол над противника. Това, което различава спорта от военните техники за ръкопашен бой, е само избягването на такива, които могат да доведат до трайни увреждания. Застрашително не само звучат, но и изглеждат техниките вкопчаване, захващане, заклещване и премятане, граплинг, хвърляния, събаряния, заключване на ставите на противника.

    В света съществуват много стилове борба и всеки от тях е с дълга история. При разкопки са намерени глинени съдове с изображения на схватки от борбата. По-стара от Троянската война, с минало, заровено някъде в пещерите, тази демонстрация на сила и могъщество е на около 15000 години. Затова олимпийската история на този спорт започва още с древните Олимпийски игри, провели се в Атина през 876 г пр. Христа. Тогава правилата са били брутални. Римляните, впечатлени от демонстрацията на сила, пренасят зрелищните схватки в колизеуми и въвеждат по-строги правила.

    Борбата възпитава, закалява, освежава и укрепва морално-волевите качества. Тя изгражда здрав дух в здраво тяло.

    Всички главни състезания преминават под егидата на Международната федерация по борба /FILA/. През февруари 2013 година в нея членуват 180 държави.борбата е част от програмата на всички модерни олимпийски игри от първите, провели се в Атина през 1896 г. до тези в Рио де Жанейро през 2013 година с изключение на игрите в Париж през 1900 година. През 2012 г. на Олимпиадата в Лондон 344 състезатели влизат в двубои, за да си разпределят само 11 златни медала.

    Съвременният облик на борбата се определя от стиловете – класически, свободен, граплинг, плажна борба и самбо.

    Хващането на противника под кръста и използването на краката за повалянето му е забранено в класическия стил, но е разрешено в свободния. И двата са олимпийски. Родина на свободния стил е Великобритания. В тази дисциплина се състезават и жените на Олимпиадата в Атина през 2004 година.

    Българите са невероятна сила в този спорт.

Мартин Цачев – ученик от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново