Всеотдайност

ВСЕОТДАЙНОСТ, СМЕЛОСТ И СТРАТЕГИЯ В ЕДНА

БОРБА

     На 12 април 2014 година се проведе Държавният личен отборен шампионат по борба свободен стил за момичета, кадетки и девойки в град Сливен. Взеха участие много състезателки, които с нетърпение очакваха да дойде редът им, за да покажат сили и умения. Първото място във всяка категория дава шанс на борбените момичета да заминат с националния отбор на България на лагер – подготовка за Европейското първенство.

    Кадетката Лора Петрова от Спортно училище – град Велико Търново, възпитаничка на Мирослав Колев, елиминира трите си 43-килограмови съпернички. Крехката деветокласничка не си позволи да сложи нито грам, за да не попадне в по-високата категория до 48 кг.

     В първата среща Лора победи съперничката си от Бургас, която срещна на финала и в предното републиканско първенство. Резултатът по точки 7:0 показа явното ѝ надмощие в техническите и тактическите качества, а втората им среща завърши с туш. Великотърновката се наложи с технически туш над представителката на КБСС „Дан Колов“, гр. Севлиево. Без особени усилия надви и кадетката от Ямбол. Така Лора Петрова спечели за трети път златото. Момичето има безспорен талант – три участия в държавни първенства, три първи места /през 2013 г. – шампионка за момичета в категория до 43 кг и през 2014 г. и на двете републикански първенства успя да защити титлата си/.

     Лора споделя: „Борбата е изключително труден спорт. Не от всеки може да стане борец. Това е игра на мисъл, на рефлекси, на стратегия, не толкова на физическа издържливост. Най-важни са всеотдайността и волята за победа. Да не се страхуваме дори от шампионите. Повтарям си го преди всяка среща, защото и аз се притеснявам. Но разчитам на волята си и тя винаги ми помага. В борбата трябва да си концентриран, да не се страхуваш и да желаеш победата. Не искам само да ми чупят ушите, така както преди време са правили борците, за да бъдат разпознавани“ – смее се момичето. Тя говори с ентусиазъм за своя спорт. Знае много за историята му. Гордее се със славните български борци Дан Колов, Иван Радев и златната Станка Златева, носителка на два сребърни медала от олимпиади и 6-кратна европейска шампионка.

     Станка Златева е идол и на другата златна медалистка на Спортно училище – град Велико Търново Денислава Маркова. Тя беше в по-изгодна позиция, защото трябваше да преодолее само една своя съперничка в категория до 70 кг. Денислава има второ място от Държано лично отборно първенство през 2013 г.  За една година е израснала психически, станала е по-борбена, демонстрира по-големи тактически умения.

    Деветокласничките са стипендиантки на община Велико Търново за даровити деца със спортни постижения и са гордостта на Спортно училище – град Велико Търново.

Лора Петрова – ученичка от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

14.04.2014 г.

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново