Конният спорт – красив и аристократичен

   Наследници на свободния дух и племенната памет на своите дрeвни предци, възпитаниците на Спортно училище – град Велико Търново имат своите призови места в състезанията по конен спорт: Ирина Николова от VІІ клас – І място на Държавно първенство в дисциплината прескачане на препятствия и ІV място на всестранна езда; Мария Любенова Велчева от VІІІ клас – І място на Държавно първенство по всестранна езда – юноши; Силвена Иванова Тодорова от ІХ клас – І място на Държавно първенство по всестранна езда – юноши, ІІІ място на Държавно първенство в с. Войводино. Красивите амазонки са състезателки на спортен клуб „Калоян 92”, говорят с любов и възхищение за конете и са всеотдайни в грижите си към тях.

    Конният спорт има стара история. Има сведения за опитомяването, обяздването и използването на коне от бронзовата епоха.  Преди близо 5000 години в Централна Азия е имало примитивни състезания. Надбягванията са основен мотив в митовете и легендите. В древните Олимпийски игри този спорт е бил сред най-гледаните. Състезанията с коне са едни от най-известните древногръцки, римски и византийски спортове. Рицарите развиват конната езда през Средновековието. Професионалното му развитие започва по времето на кралица Анна през 18 век в Англия. Модерният конен спорт се появява на Олимпийските игри през 1900 година. Днес трите олимлийски дисциплини са прескачане на препятствия, всестранна езда и обездка.

     Международната федерация/FEI/ по конен спорт е създадена през 1921 г. Всяка федерация определя кои дисциплини ще развива.

     Неспециалистите имат нужда от малко информация:

Обездката /висшата езда/ показва пълната хармония между коня и ездача. Провежда се на специален пясъчен манеж с размери от 20 до 40  или 20 до 60 метра. Оценяват се хармоничността в движенията на коня, свободата и равномерността на крачките, лекотата на предните и ангажирането на задните крака, изразяващи се в жив импулс; възприемането на поводите по всяко време, без проява на напрежение и съпротива.

Всестранната езда е комбинирано състезание, което протича на три етапа – тест по обездка /вече знаете какво е/, крос-кънтри с препятствия и тест по прескачане. Базирана е на военни тестове, използвани в кавалерията.

Ендюранс е дисциплина, която проверява издръжливостта и бързината на коня. Пресечената местност е истинско изпитание за добрата подготовка и за отношението между ездача и коня.

Най-популярната дисциплина е прескачането на препятствия. Има няколко разновидности – състезания за време, ловно скачане, щафета и други. На терен от около 500 метра /паркур/ са подредени от 9 до 16 препятствия с различна форма и размери, които трябва да бъдат преодолени в съвършен синхрон между ездача и коня за най-добро време.

И други дисциплини са популярни по различни краища на света – поло, поло кросс, Шоу Хънтър.

Съвършенството на природата е в движенията на коня. В спорта те са наречени алюри и са няколко вида:

Ходом – скорост до 6,4 км в час, увеличен ход, събран ход, съкратен ход, разединен ход;

Тръс – обикновен, увеличен, събран или съкратен тръс – от 8 до 12 км в час;

Галоп – обикновен, увеличен или събран галоп – между 40 и 48 км в час;

Кариер – най-бързият ход, разновидност на галопа.

Красив и аристократичен спорт, съчетаващ силата, качествата и дресировката на конете, уменията на ездача и хармонията между тях. Но едва ли се досещате, че конният спорт е един от най-опасните. Статистиката сочи, че на хиляда жокеи 600 са били лекувани медикаментозно заради травми. Два на всеки 1000 коня умират по време на бягане.

Този опасен спорт има своите страстни привърженици, а всеотдайността винаги води до големи успехи:

Олимпийски постижения за българския конен спорт:

  • 5-то място  за Генко Рашков с кобила Еуфория – Стокхолм, 1956 г.
  • 5-то място  за Цветан Дончев с кон Медисон – Москва, 1980 г.
  • 9-то място Борис Павлов с кон Монблан – Москва, 1980 г.

Най-добри балкански постижения индивидуално:

  • 1-во място – Стефан Шопов – прескачане на препятствия, 1969 г.;
  • 1-во място – Ивайло Любенов – прескачане на препятствия, 2001 г.;
  • 1-во място – Георги Гаджев – обездка, 1973,1981 и 1987 г.;
  • 1-во място – Ивелин Вълев с кобила Пина Колада – прескачане на препятствия - 2009 и 2010 г.;
  • 1-во място – Мирослав Илиев с кон Лазурен  - всестранна езда, гр. Сигишоара, 2013 г.

През 2011 г. Българската федерация по конен спорт е организатор на престижни надпревари – Балканският шампионат по всестранна езда /Шумен/, Световната купа по прескачане на препятствия /Божурище/ - най-авторитетната международна проява. Българският национален отбор триумфира с Купата на нациите с категорична и емоционална победа. Успехът за страната постигат: Калин Неделчев с кон Се Мон Ами, Аспарух Атанасов с кобила Джесика де Боа, Росен Райчев с Уинчестър ван де Бадеборн и Валентин Вълков с Били Кинг.

„Клуб „Калоян 92” е най-успешният тим, регистриран в БФКС, и през последните години е многократен носител на приза „Спортен клуб на годината” – твърди списание ”Езда”. От 2012 г. клубът работи по специализирана програма съвместно със Спортно училище – град Велико Търново с прием от V клас, конен спорт. Училището осигурява целодневен режим на обучение, общежитие, двуразови тренировки, спортни екипи и спортен лагер за възпитаниците си.

Силвена Тодорова – ученичка от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

 

 

 

 

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново