И папите са играли Футбол

   Зрелище, емоции, пари! Милиони привърженици има тази древна игра. В Египет са намерени рисунки на игри с различни по големина топки на повече от 2600 години. Съществуват сведения, че  преди около 2000 години в Китай и Индия са били практикувани игри с топка, много близки до футбола. Върху древногръцка амфора се пази изображение на юноша, който ловко и красиво жонглира, балансира топката с бедро.

   Играта „калчио“ е много популярна в Италия през XIV-XV век и е вариант на средновековния футбол. От нея са се увличали аристократите, играел самия Лоренцо Медичи, дори папите Климент VII, Леон V, Урбан XVIII.

   Заплашителното увлечение на младежите по футбола и масовият му характер довеждат до едикта на Едуард $$ от 1314 г., който забранява играта. Хенрих    потвърдил този закон, а крал Джеймс забранил дори да се говори за футбол. През 1389 г. Ричард  потвърдил закона. Английският епископ Стеб проклел играта като „кървава и убийствена“. Може би са имали право, защото подлагането на крак или улавянето на крака  на противниковия играч са се считали за проява на ловкост и смелост, а не са се наказвали с жълт и червен картон.

   Въпреки забраните Англия се приема за родина на футбола! Там са поставени първите правила, а за официална дата се приема годината 1863, когато се основава първият футболен съюз. Университетът Кеймбридж създава първите неофициални правила през 1846 г.

   ФИФА е световната организация, която ръководи световния футбол. Световното първенство по футбол е най-престижното футболно състезание.

    На 2 март 1882 ръководителят на английския отбор от Бирмингам Астън Вила праща писма до клубовете Блекбърн Роувърс, Болтън Уондърърс, Престън Норд Енд и Уест Бромич Албиън, в които изразява разочарованието си от факта, че все по-малко хора посещават футболните срещи, а и самите те са крайно недостатъчни. Представя идеята си за създаване на редовно първенство с участието на определен брой тимове и използването на кръгова система при провеждането на футболните срещи. Три седмици по-късно лигата е учредена с председател Макгрегър. Първият шампион на Англия е Престън Норд Енд.

    Дузпата се появява през 1891 г. заедно със страничните съдии.

    В България футболът се развива от края на ХIХ век. Учителят във Варненската мъжка гимназия Жорж де Режибус – швейцарец - донесъл със себе си футболна топка. Само за няколко години, от 1909 до 1914 г., в София, Варна и други градове се нарояват футболни отбори.

         Българската национална спортна федерация се образува през 1923 г. и се полагат основите на системна състезателна дейност. Следващата година се организира първото държавно футболно първенство. България членува във ФИФА от 1923 година.

    И нещо за правилата термините във футбола за неспециалисти!

   Колективна игра. Два отбора по единадесет футболисти. Един вратар и десет полеви играчи. Времетраене  - 90 минути /не е малко тичането/, две полувремена по 45 минути, 15 минути почивка. За спазването на правилата следи съдийска тройка /най-осъжданите хора на терена/.

Аут – топката е извън очертанията на терена.

Тъч – хвърляне на топката с две ръце от страничната линия, където тя е излязла извън очертанията на терена.

Корнер – удар, присъждан на противниковия отбор за изкарване на топката извън очертанията на своята врата.

Засада – наказуемо нарушение на правилата на футболната игра. Един играч попада в засада, когато е по-близко до голлинията, отколкото топката и предпоследния човек в отбраната на противниковия отбор, и получи пас, даващ му възможност за активно участие в играта.

Фаул – нарушение, извършено във всяка част на терена – умишлено блъскане, удари, препречване, задържане.

Дузпа – най-тежкото наказание за нарушение в наказателното поле: пряк свободен 11-метров удар от специално маркирана точка.

Пряк свободен удар –отсъжда се за нарушение извън наказателното поле. Противниковите играчи се отдалечават на 9,15 м от състезателя, който го изпълнява.

   И да не забравяме представянето на българския национален отбор на световното първенство през 1994 година! На полуфинала срещу Италия България играе първото полувреме слабо и позволява на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков връща един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизат много мотивирани, но италианците успешно им противодействат. Мачът завършва със загуба за България с 1:2. На мача за III място българският отбор пада от Швеция с 4:0 и остава на IV място в крайното класиране.

    Има ли надежда за българския футбол или големите успехи ще останат в миналото? Вярата ни поддържа „Лудогорец“, който показа игра от световна класа пред невероятната 42-хилядна публика на стадион „Васил Левски“!

Денислав Йорданов – ученик от IX клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново