Дъжд и вятър срещу волята за победа

    21 октомври 2014 година бе съдбоносна дата за Лора Петрова и Радостина Калчева, ученички от Спортно училище – град Велико Търново. Заедно с Милена Андреева и Габриела Иванова от ЖФК „Болярки” те се включиха в тренировъчния лагер на националния отбор по футбол на България за девойки до 17 години.

    С двуразови тренировки и добра храна 5-дневният престой в Русе доведе до отпадането на 3 момичета, защото в предстоящите квалификации имат право да участват 18.

   В националния отбор влизат девойки от цяла България. „Болярки“ предложи четири състезателки. Треньорката хареса още четири – те са бъдещите играчи.

    Строг режим, лягане в 10,00 часа, без телефони /треньорите ги събираха/, максимална концентрация бяха необходимите мерки, за да се изправи националният тим срещу отборите на Русия, Англия и Молдова на квалификациите в Каварна.

    25 октомври 2014 година, Албена, 5-звезден хотел „Фламинго“. Тренировката в същия ден определи окончателния състав, в който попаднаха и четирите състезателки на ЖФК „Болярки“.

     В отвратително време на стадион „Калиакра“ в Каварна се игра първият мач на националките с отбора на Русия. Но двубоят се разви перфектно. Първото полувреме завърши с резултат 0:0 - две-три голови положения за българките не бяха реализирани. Едва в 55-та минута от второто полувреме рускините отбелязаха победния гол след неразбирателство в наказателното поле – 1:0.

    Тази среща беше изпитание и проверка за момичетата от българския отбор. Макар че загубиха, те успяха да се справят с класните състезателки на Русия.

     Масаж за разпускане на мускулите, тренировка със стратегически упражнения бе подготовката за мача с Англия, който се игра на 28 октомври. Английските възпитанички откриха резултата в 23-та минута с попадение след странично хвърляне.

    След 10 минути резултатът се удвои. През втората част на играта българският отбор отпадна. Ужасно време, локви по стадиона, силен вятър. Българките дадоха всичко от себе си, но мачът завърши 5:0 за Англия. 

   Два дни почивка преди последния мач на 31 октомври с Молдова. Флангови атаки реализираха българките още в първите минути. Юлиана Александрова бе фаулирана в наказателното поле и съдийката отсъди дузпа за България в 4-та минута. Ася Ангелова откри резултата - 1:0. Много положения и липса на прецизност  до края на полувремето. Опасен удар в гредата от молдовска страна изправи нашите момичета на нокти.

     В 77-та минута Тея Пенкова проби по фланга и стреля по вратарката на Молдова, но тя  изби. Топката попадна в краката на Лора Петрова, която шутира във вратата за финалното 2:0.

     Крайното класиране отреди на Англия 9 точки, втора е Русия със 6, България е трета с 3, Молдова не получи точки.

    Представянето на ЖФК „Болярки“ в националния тим е награда и професионален успех за треньора Валентин Витанов, който с упоритост и амбиция чертае пътя на момичетата напред и нагоре!

Радостина Калчева

Лора Петрова

Спортно училище – град Велико Търново

2013. Спортно училище - град Велико Търново