Въздушна магия

От бата до ракетата по пътя на бадминтона

    Интересен като детска игра. Спорт за аристократи. Две хиляди години бадминтонът забавлява човечеството. Води началото си от Гърция, Индия и Китай. Играе се от двама или четирима души с помощта на ракети и перце на специално разчертано игрище с мрежа, висока 1,55 метра.

    Популярното перце най-вероятно е свързано с корка за съхраняване на пера за писане. Бадминтонът първоначално бил известен като Battledore and shuttlecock („бата и перце“). Играел се с малки ракети, подобни на бати, направени от дърво и обвити с кожа по края, с дължина 17 инча и половина и ширина от 5 инча и половина, като двама души просто удряли перцето, колкото могат повече пъти, без то да падне на земята.

    През XVIII век в Индия играта се наричала Poona („пуна“). Оттам офицери от Британската армия я донесли в Европа. Селяните в средновековна Англия я играели и тя лесно се превърнала в любима детска игра. От 60-те години на XIX век Battledore или Jeu de Volant вече е забавление на по-висшата класа. Рекорд от 2117 непрекъснати удара на перцето постигнали семейство Съмърсет  през 1830 година.

    И името на бадминтона е аристократично - идва от имението Бадминтон (Badminton House) - резиденция в Глочестършир на дука на Буфо.

    Хората започнали да възприемат играта по-сериозно и през 1893 година се състояла първата среща на различни клубове в Саутсий, Хемпшир.

    Международната федерация по бадминтон е основана през 1934 година и има над 140 страни членки.

    Българската федерация по бадминтон е създадена през 1984. Спортът се практикува в страната от 1967 благодарение на ентусиасти от София, Пловдив, Варна и Стара Загора. На 23 и 24 декември в Пловдив се играе първият официален турнир по бадминтон. Клубове се появяват в Пловдив и Варна.

    Първото олимпийско участие на българи в бадминтона е на игрите в Барселона през 1992.

    Петя Неделчева е най-добрата българска състезателка по бадминтон. Тя  завършва на пето място на олимпиадата в Атина през 2004 г., на второ в Европейското през 2010 година. В момента Петя е на 10 място в Световната ранглиста.

    Макар възприемана като игра за забавление, на по-високо ниво бадминтонът изисква отлична форма - играчите се нуждаят от отлично дишане, сила и бързина. Техничен спорт, изискващ добра координация между ръка и поглед, както и съвършени умения за боравене с ракета.

    В Спортно училище – град Велико Търново бадминтонът е популярен спорт. Изявени състезатели са Детелина Парушева, Грета Филева. Тези усмихнати момичета са много бързи, имат добра техника и огромно желание за успех. Те участват в регионални и републикански първенства. Може би големите награди ги очакват.

 Манол Хутов – ученик от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново