Гръм и мълнии в Кабиюшката гора край Шумен

    Шумен беше домакин на международния турнир по всестранна езда. Надпреварата се проведе в Кабиюшката гора от 16-ти до 18-ти май и реално представляваше Балканското първенство в тази дисциплина. Тазгодишното издание на турнира е десето – юбилейно и бе много атрактивно.

     В състезанието имаше чуждестранни участници от Турция и Румъния. Организатори бяха Община Шумен, ККС „Кабиюк“,  ДП „Кабиюк”, Българската федерация по конен спорт.

     Официалното откриване на надпреварата бе на 17-ти май от 10:00 часа. Тогава се отбеляза и 150-та годишнина от основаването на Държавното предприятие „Кабиюк“. Организаторите бяха подготвили развлекателна програма и много изненади – кукерска сватба, отвличане на булка, разбойници и оркестър.

     Половината от състезанието беше приключила, когато започна да вали като из ведро. Част от състезателите още загряваха. Суматоха настана, докато ездачите подготвяха конете си, защото гърмежите стряскаха хората повече от животните. Въпреки тежката обстановка участниците не се отказваха. Напрежението растеше и конете ставаха все по-тревожни.

     Ситуацията ставаше все по-сложна. Организаторите отправиха предупреждение по високоговорителите за опасността, повечето от присъстващите се скриха в колите си, но някои останаха под дърветата.

    Мълния падна сред публиката!

    Инцидентът се случи около 13:00 ч.

    В шуменската болница бяха откарани четирима пострадали без опасност за живота.   Първоначалната информация за петима не бе потвърдена.

    Най-сериозно пострада Гергана Найденова от София – съдия на състезанието. Другите – двама мъже и жена, са в добро състояние, но в лек шок. Разбра се, че съдийката е с обгаряния в дясната част на тялото. Мълнията е излязла през десния й крак, където има рана от изгаряне, казаха медици.

Този инцидент определено разстрои състезанието.

1-ви ден: обездка 

    Стартираха първо състезателите от клас 2*. Тяхната програма е най-сложна за изпълнение. Успяха да се представят блестящо.

   В реда на представянето на различните класове в състезанието стартираха и участниците в клас 1*.От тях повечето състезатели се справиха много добре, други допуснаха грешки. Имаше дори и изключени.

    След това своят старт направиха и участниците от клас “N” и деца.

2-ри ден: крос 

    Редът на представяне на участниците бе същият, по регламент. Но този ден не беше толкова добър за състезателите. В клас 2* имаше само един изключен. Но нещата не бяха така добре за ездачите от клас 1*. Там трябваше да стартират общо 20 участници, но успяха само 15 заради поройния дъжд. Немислимо бе да се язди в такива условия и състезанието бе спряно. За жалост - твърде късно. Няколко от състезателите бяха изключени, защото стартираха по време на наистина проливен дъжд и нито хората можеха да видят препятствията, нито животните. На петима стартът беше отложен за следващия ден.

3-ти ден:  кункур ипик

    На третия ден първо се проведе юбилеят. След това стартираха състезателите от клас 2*. Представянето им беше много добро.  Участниците от клас 1*, чийто старт в кроса  беше отложен, се представиха след тях. След това те продължиха надпреварата и в кункур ипика. Клас “N” и децата яздиха на финала.

   След толкова напрежение в последния трети ден беше обявено и крайното класиране.

В клас 2* призово място зае Светлин Кръстанов.  

 

Цветелина Пелтешка е втора с кон Дракон 

 Желязко Димитров с Адлер спечели бронза.

 

БАЛКАНСКИ ШАМПИОН в КЛАС 1* стана Мартин Димитров с кон Ваняно от клуб по конен спорт “КАЛОЯН 92”.

 

   Това е безспорен успех за младия Мартин, който се състезава от три години и е редовен представител на клуба по международни турнири по всестранна езда.

    Силвена Тодорова, която спечели второ място в клас 1* при юношите на Държавното първенство по всестранна езда клас 2* в Русе, този път бе дисквалифицирана. Тя се представи лошо в обездката, защото Девиз бе неспокоен в манежа.

    Третият състезател от клуба Тодор Киров прекрати своето участие на третия ден. Той трябваше да стартира втория ден в кроса, но отвратителното време отложи представянето му. На третия ден нова беда му попречи – сутринта конят му се оказа с наранен крак. Това го накара да прекрати участието си в състезанието.

 

Силвена Тодорова – ученичка от ІХ клас

Спортно училище – град Велико Търново

 

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново