Истинска битка за медалите на републиканското по хандбал

     Финалната среща от Държавното първенство по хандбал се проведе на 19 юни 2014 година от 13:00 часа в залата в двореца на спорта “Васил Левски“, Велико Търново. Съперниците се познават отдавна. ХК „Етър-64“ и ХК „Бъки“, Габрово се вкопчиха в кървава битка за златото.

    В предните дни от първенството и двата тима доказаха качествата си, като преодоляха отборите на Сливница, Хасково, Русе, Шумен.

    Девойките старша възраст до 16 години от Велико Търново и Габрово са в проектонационалния отбор на страната.

    Срещата започна гол за гол. Състезателките са много технични, скоростни, успяват да завършват атаките и са безпощадно точни в попаденията. Въпрос на изключителни умения е вратарите да спасят. До 15-та минута равенството изнервяше играчите и борбата за надмощие ставаше все по-настървена.

    Христиана Гавраилова, Антония Игнатова и Мария Спирдонова в следващите 15 минути успяха да постигнат преднина от 6 гола. Това им костваше много усилия, светкавична и прецизна игра, много бързо изнасяне в нападение и отлична координация.

    Еуфорията на публиката подкрепяше и двата отбора. Габровските фенове бяха добре подготвени и вувузела и кречеталото изтормозиха слуха на зрителите. Те вдигаха по-голям шум от многохилядната публика по футболните стадиони на световното.

    Почитателите на „Етър-64“ не им отстъпваха, постоянно скандираха „Етър“ и имената на любимките си. Подкрепата за Мартина Стефанова, въпреки грешките ѝ, я накара да се окопити и ѝ донесе приза „Най-добър вратар на първенството“. Тя влезе и в златната седмица.

    Втората част беше ожесточена. Габровските момичета успяха да намалят разликата до 4 гола, търновки да го увеличат отново на 8.

    Към края на състезанието страстите се разгорещиха. Михаела Ангелова при опит за стрелба се сблъска със състезателка на „Бъки“. Момичето от Габрово изгуби зъба си, а търновката е с цепнато чело.

    Тази драматична ситуация отрезви и успя да изплаши момичетата. Хандбалът е много динамичен и в защита дори агресивен спорт. Много трудно е по принцип да се преодолее защитата и да се реализира попадение.

    Хандбалистките на „Етър“ поохладиха страстите, което обаче доведе до намаляване на головата разлика.

    В последните 10 минути атаките бяха по-премерени, успяха да реализират Антония и Христиана, много борбена беше Мария, която получи удар с топката в главата и контузия на глезена.

    Впечатляваща е играта на Антония Игнатова. Тя е съсредоточена, по лицето ѝ не се чете никаква емоция, много концентрирана.

    Тази оспорвана битка завърши с три гола разлика – 33:30.

    Девойките старша възраст на „Етър-64“ доказаха, че са № 1 в българския хандбал и с гордост вдигнаха купата на републикански шампиони. Индивидуални награди получиха:

Антония Игнатова – най-добър защитник;

Христиана Гавраилова – най-полезен състезател;

Мартина Стефанова – най-добър вратар;

Полина Генчева – най-добро дясно крило.

    И тази година ХК „Етър-64“ направи дубъл в титлите при 16-годишните, 19-годишните и при жените. Те завоюваха „Купа България“ и станаха  държавни първенци. Три поредни възрасти със златните медали! Това е огромен успех за клуба.

 Полина Генчева – ученичка от девети клас

Спортно училище – град Велико Търново

 

2013. Спортно училище - град Велико Търново