Борбата – най титулуваният български спорт

Над 600 медала за България на олимпийски игри, световни и европейски първенства

   Дан Колов и Никола Петров са първите борци, донесли слава на България в свободния и в класическия стил.

    Данчо Колев Данев, т.н. Дан Колов е роден на 27 декември 1892 година в село Сенник. Той е първият борец, донесъл европейска титла на България – печели златото през 1936 година. Суровият живот и сирашката съдба, които го карат от 7-годишен да изкарва прехраната си като овчар, каляват тялото и духа му, а горчивият хляб го учи на самостоятелност. През 1905 година той е вече гурбетчия в Унгария. Срещата му с Никола Петров, завоювал първата световна титла през 1900 г., му открива пътя към Америка. Такъв силен мъж не може да работи друго, освен като хамалин и в строителството на железопътни линии. През 1914 година става цирков борец, но оттогава започва професионалният му път. Налага се в професионалната борба – кеча. В цяла Америка вече нямало противници за страшния българин. Звучи като приказка – нали? Милионите му американски почитатели му лепват гръмки прякори – Кинг-Конг /може би го заслужава – той е 106-килограмова грамада, със залепена за раменете глава без врат, със свиреп израз, но в очите се чете доброта/, Пантерата. Вестниците на цели страници величаят „Лъвът на Балканите”, „Страшното българско чудо”, „Яката българска скала”.

    Най- силният българин се е борил на всички известни световни арени – Токио и Шанхай, Америка, Нова Зеландия и Австралия, в цяла Европа. На тепиха е страшен – безпощаден хищник, със страшна пъргавина се нахвърля върху противника и го довършва за миг.

    Дан Колов е истински българин. Въпреки примамливите предложения и баснословните парични награди той не променя гражданството си. По време на Лайпцигския процес срещу Георги Димитров внася в Международния помощен комитет 2000 долара. Подпомага финансово много българи. През 1936 година в София основава школа, от която излизат много състезатели, допринесли за възхода на България.

    През цялата си кариера има над 2000 схватки, от които е загубил само 72. Умира на 47 години и е погребан срещу Балкана символично – Балкан срещу Балкан.

     Първите ни отличия откакто е създадена Международната федерация по борба /ФИЛА/ са спечелени на Европейското първенство в Манчестър през 1965 година в Манчестър от Лютви Ахмедов и Байо Баев – европейски титли, а Станчо Колев – бронз. Първият медал за класическите ни борци е донесен от Кирил Петков – злато от „Тампере 65”.

    Петко Сираков е първият българин, покорил върха при 87-килограмовите през 1957 г. в Истанбул.

    Рекордьор по спечелени титли е Валентин Йорданов – свободен стил, в момента президент на БФБ. Той е завоювал 7 световни и 7 европейски титли и е спечелил злато от Олимпийските игри в Атланта през 1996 година. Номер едно при класиците е  Александър Томов с 5 световни титли и 2 сребърни медала на ОИ.

    Златното момиче на българската борба е Станка Златева. Родена е през 1983 година в с. Крушаре. Тя е 7 пъти европейска шампионка, пет пъти световна и два пъти вицешампионка на Олимпийските игри за жени.

    Борците, прославили българския флаг, са идоли на учениците от Спортно училище – град Велико Търново, които се представят блестящо на международни и републикански състезания и турнири.

 Денислава Димитрова

Тодор Димов

Ивайло Нанчев

ученици от девети клас

Спортно училище – град Велико Търново

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново