Николай Иванов представи книгата за Левски в Спортното училище

Последната си книга “Нови доказателства за гроба и костите на Левски и Бенковски” представи пред ученици и учители в Спортното училище във Велико Търново писателят Николай Иванов. Той разказа на децата за своите последни открития и им подари книгата си с автограф. Авторът връчи и официално дарение на училищния директор Снежина Михова. Иванов предостави на гимназията купа от студентското първенство по волейбол през 1947 г. и първия устав на дружество “Юнак” с пожеланието с тях да бъде поставено началото на първата музейна сбирка на спорта у нас.

Карти на гроба на Васил Левски в София и на Вайсовата воденица, която се намира на метри от паметното място, показа на учениците творецът. Те са изработени от второкласници от СУ “Владимир Комаров” и ще бъдат изложени в Мраморната зала на Столична библиотека. Николай Иванов илюстрира своя разказ с макет на Стефан Карагьозов в старата столица, който оглавява групата по разпознаване на Левски след залавянето му при Къкринското ханче. Той беше донесъл и макет на Семерджиевия хан, където многократно е отсядал Дяконът заедно с Майтей Преображенски – Миткалото по време на посещенията им по комитетски дела в Търново

Експертът по обществени науки, гражданско образование и религия д-р Боянка Димитрова и нейната колежка по български език и литература Марта Николова от Регионалното управление на образованието бяха специални гости на събитието. То е част от кампанията “145 г. от обесването на Васил Левски – Апостолът е жив” във В. Търново. Организирана е по идея на Николай Иванов със съдействието на Общински комитет “Васил Левски”, Спортното училище и СУ “Владимир Комаров”. На 16 февруари в храма “Света Марина” ще бъде извършена заупокойна служба в памет на Апостола на свободата. На нея ще присъстват ученици от двете училища и техните учители.

Златина Димитрова

Търсене

2013. Спортно училище - град Велико Търново